Devrinol 45 F

Forgalmi kategória: III.

Hatásmechanizmus:
A napropamid növekedésgátló naftalin-származék. A növények csírázáskor veszik fel a hatóanyagot, amely felszívódva megakadályozza a sejtosztódást és a további növekedést. A hatás kifejtéséhez megfelelő talajnedvesség, vagy a kezelés utáni 10-20 mm csapadék szükséges. A szer hatástalan a már kikelt gyomokra.


Hatásspektrum:
A szer önmagában hatásos: nagy szél-tippan, parlagi ecsetpázsit, vadzab, vadóc fajok, pirók ujjasmuhar, kakaslábfű, köles fajok, muhar fajok, perje félék, fenyércirok (magrólkelő), disznóparéj fajok, pipitér fajok, fehér libatop, aprószulák, ragadós galaj, mályva fajok, kamilla fajok, keserűfű félék, porcsin félék, tyúkhúr, veronika fajok, valamint a gabona félék árvakelése ellen.
Javasolt kombinációk:
Repcében: igen erős ragadós galaj fertőzés esetén
Devrinol 45 F 2,0-2,5 l/ha +

Felhasználás és dózisok:
Palántázott dohány, palántázott vagy helyrevetett paprika, paradicsom, káposzta, karfiol, bimbóskel, repce: 3,3-5,5 l/ha
Kétévesnél idősebb almatermésűek, csonthéjasok, málna, ribiszke, szőlő, szamóca, rózsa: 4,4-6,6 l/ha

A szert jól elmunkált, gyommentes talajra vetés vagy ültetés előtt, vetés után, de kelés előtt, illetve ősszel a fagyok előtt vagy tavasszal a hóolvadás után kell kijuttatni. Pree. alkalmazás esetén az eredményes gyomirtó hatás kifejtéséhez a kijuttatást követő két héten belül 10-20 mm csapadék szükséges. Repcében a vetést követő 3 napon belül kell kijuttatni, de a biztonságos hatás érdekében a vetés előtti kipermetezést és sekély bedolgozást kell előtérbe helyezni. Az engedélyezett kertészeti kultúrák esetében az alkalmazás időpontja vetés ill. palántázás előtt 5-6 nappal 2-4 cm mélyen a talajba bedolgozva. Ez növeli a szer hatékonyságát. A felhasználás másik időpontja közvetlenül a vetés után, a kultúra kelése előtt. Dohány esetében a palántázás előtti bedolgozás ajánlott. Málna és ribiszke esetében az őszi vagy a kora tavaszi bedolgozást kell alkalmazni. A legjobb gyomirtó hatás mindig a bedolgozásos eljárással érhető el.

Egyéb információk:
A hatóanyag lassan bomlik a talajban, ezért a főnövény kipusztulása esetén másodvetésként csak az engedélyezett kultúrák valamelyike vethető. Utóvetemény korlátozás nincs. A kezelt területre 12 hónapig salátát vetni vagy ültetni tilos! A Devrinol® 45 F dózisának csökkentése (hivatalos engedélyokirat módosítás, 2,0-2,5 l/ha) folyamatban van.
Figyelmeztetés!
Tilos a szert, vagy annak fel nem használt maradékát, csomagolóanyagát folyókba, vízfolyásokba, állóvizekbe, víztározókba juttatni! A munkák megkezdése előtt kérjük minden esetben olvassa el a csomagoló burkolaton lévő használati utasítást! Felhasználáskor az FVM engedélyokirat előírásai a mérvadóak.

Általános adatok:
FVM. engedélyszám: 18077/1995
Szelektív folyékony gyomirtószer
Felhasználható: zöldségfélékben, gyümölcsösökben, repcében
Méegjelzés: gyakorlatilag nem mérgező
Méhveszélyesség: nem veszélyes
Halveszélyesség: mérsékelten veszélyes
Tűzveszélyesség: tűzveszélyes, “C” tűzveszélyességi osztály
Közegészségügyi szempontból: mérsékelten veszélyes
Munkaegészségügyi várakozási idő: 0 nap

Élelmezés-egészségügyi várakozási idő: rendeltetésszerű felhasználás esetén nincs korlátozás

Megengedett hatóanyag maradék: 0,1 mg/kg

Tárolhatóság: eredeti, zárt csomagolásban, száraz, hűvös, de fagymentes helyen, szabályos növényvédőszer-raktárban 2 év
Egyéni védőfelszerelés:
előkészítőknek és kijuttatóknak: védőruha, sav elleni szemüveg, védőlábbeli, védőkalap.
Mérgezéskor, vagy annak gyanújakor a munkát azonnal félbe kell szakítani, majd helyszíni elsősegélynyújtás után (lásd: általános eljárás) orvosi, intézeti ellátást kell biztosítani.

Gyártó: MAGYAR KWIZDAEz a termékleírás tájékoztató jellegű, a készítmény felhasználása előtt olvassa el a címkén található használati utasítást!