Talstar 10 EC

Hatóanyag: 100 g/l bifentrinMéregjelzés: méregMéhveszélyesség: kifejezetten veszélyesHalveszélyesség: kifejezetten veszélyesTűzveszélyesség: tűz- és robbanás-veszélyes, "B" tűzveszélyességi osztályKözegészségügyi szempontból: veszélyesMunkaegészségügyi várakozási idő:minden kultúránál 0 napÉlelmezés-egészségügyi várakozási idő: lásd: a kultúráknál

Megengedett hatóanyag maradék:

burgonya: 0,02 mg/kg
kalászosok: 0,20 mg/kg
egyéb: 0,10 mg/kg

Tárolhatóság: eredeti, zárt csomagolásban, száraz, hűvös, de fagymentes helyen, szabályos növényvédőszerraktárban 3 év 

Egyéni védőfelszerelés: előkészítőknek és felhasználóknak: védőruha, védőkesztyű, védőkalap, védőszemüveg (sav ellen), védőlábbeliMérgezéskor, vagy annak gyanújakor a munkát azonnal félbe kell szakítani, majd helyszíni elsősegélynyújtás után (lásd: általános eljárás) orvosi, intézeti ellátást kell biztosítani. 

HATÁSMECHANIZMUS 

A Talstar 10 EC hatóanyaga a bifentrin idegméreg. Hatását taglózó módon fejti ki, mégpedig úgy, hogy az ingerület átadás során a Na-K kaput nyitva hagyja és a kártevők ingersokkban pusztulnak el. E hatás azonban a melegvérű szervezetek esetében nem érvényesül. 

HATÁSSPEKTRUM 

A Talstar 10 EC számos kultúrában használható, mind szívó, mind rágó kártevők ellen. A készítmény jelentőségét növeli, hogy eredményesen alkalmazható a más piretroidokra már kevésbé érzékeny, vagy rezisztens kártevők ellen is, hatása tehát az atka félékre is kiterjed.

HATÁSTARTAM 

A bifentrin, egyedülálló molekulaszerkezetének köszönhetően rendkívül stabil, fényre nem érzékeny piretroid. Hatástartamát, ami 6-8 nap, az eltérő halogén elemek jelenléte és a fényre érzékeny molekularészek hiánya eredményezi.

FELHASZNÁLÁS ÉS DÓZISOK
Almatermésűekben
almamoly ellen: 0,2 l/ha
levéltetvek ellen: 0,1 l/ha
aknázómolyok, atkák ellen: 0,4 l/ha
É. v. i.: 8 nap
Szőlőben
szőlőmolyok ellen: 0,2 l/ha
levél és takácsatkák ellen: 0,4 l/ha
É. v. i.: 8 nap
Őszibarackban
gyümölcsmolyok, levéltetvek ellen: 0,15-0,3 l/ha
É. v. i.: 8 nap
Kalászosokban
vetésfehérítő bogár és levéltetvek ellen: 0,1 l/ha
É. v. i.: 35 nap
Burgonyában
levéltetvek ellen: 0,15 l/ha
É. v. i.: 35 nap
Uborkában
levéltetvek, atkák:0,2-0,4 l/ha
É. v. i.: 3 nap
Paradicsomban
levéltetvek, atkák, üvegházi molytetű ellen: 0,2-0,4 l/ha
É. v. i.: 7 nap
Paprikában
levéltetvek, atkák, üvegházi molytetű ellen: 0,2-0,4 l/ha
É. v. i.: 10 nap

PERMETEZÉSTECHNIKA

A Talstar 10 EC jól keverhető a legtöbb gyomirtó és gombaölő szerrel. A munka megkezdése előtt azonban javasolt a keverési próba elvégzése. A vízmennyiség megválasztásánál figyelembe kell venni a szer kontakt hatását, tehát a magasabb vízmennyiség javasolt!

 

Ez a termékleírás tájékoztató jellegű, a készítmény felhasználása előtt olvassa el a címkén található használati utasítást!